1 av 2
Monica L Edmonson håller upp i ett av glaskärlen i utställningen 100 migratory. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion.
2 av 2
Glaskärlen är fotograferade på platserna och med människorna de skickas till. Foto: Anna Sunna, Sveriges Radio Sameradion.
Umeå 2014

Monica vill väcka nyfikenhet för det annorlunda med sina glaskärl

8:12 min

Glaskonstnären Monica L Edmonsons etthundra glaskärl har rest över hela världen. Förutom att det blivit en utställning på Västerbottens museum så har det fem år långa projektet resulterat i en bok och en blogg med varje kärls reseberättelse.

 När Monica började arbetet med det som slutligen resulterade i en utställning hade hon ingen aning att det skulle bli en glas- och bildutställning och vara en del av kulturhuvudstadåret.

- Jag ville lyfta kärlet som form och glas samtidigt som jag ville visa på hur otroligt viktigt det är att vi hjälper varandra att hitta kärnan, det som det som är så viktigt i livet.

Hennes kärna är i det samiska, glasen går också i de samiska färger, där det röda är framträdande. Hon säger att när människan har hittat kärnan så måste man våga lämna den också.

- Man måste våga lämna för att få upp en förståelse för det som är annorlunda. För att istället för rädsla och hat få respekt och nyfikenhet för det som är annorlunda.

Var och en av de ett hundra glaskärlen har varit på resa i världen hos personer, företag och ambassader som på något sätt har en svensk eller samisk anknytning.

Ett av de kärlen som liksom alla de andra har ett mönster som påminner om ett lapptäcke har gått sönder och ligger i skärvor. Det har varit hos Jenni Laiti i Jokkmokk som tog med det till demonstrationerna mot planeringen av gruvorna i Gállok där det stod på en stubbe, berättar Monica. När det sedan följde med utställningen Gállok Protest Art limmades det fast på stubben med ett speciellt lim. Trots att limtillverkarna sa att det inte kunde hända så lossnade glaskärlet från stubben. Monica ser det som symboliskt och liknar det med människan och naturen.

-Tar vi hand om det på rätt sätt så håller det precis som glaset i evighet. Men tar vi inte hand om det, kan det snabbt försvinna, säger Monica L Edmonson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista