Ol-Johán Sikku, ordförande i Sametingets näringsnämnd. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion

Storsatsning på samisk mat i dagspressen

Över en miljon läsare kommer i dagarna att kunna läsa en specialtidning om samisk mat, som följer med som bilaga i ett antal dagstidningar. - Vi gör det för att marknadsföra samisk mat och alla de organisationer som jobbar med samisk mat, säger Ol-Johan Sikku, ordförande i Sametingets näringsnämnd. 

I ett år har sametinget tillsammans med Slow food Sápmi, Renlycka och Samernas utbildningscentrum jobbat med bilagan som i går följde med Dagens Nyheter och i kommande vecka följer med som bilaga till Norrländska Socialdemokraten, Östersundsposten, Mora tidning och Västerbottenkuriren. Den samiska matbilagan finns på webben, den kommer dessutom att delas ut vid vissa event.  

Vad hoppas ni uppnå?

- Om man ser utåt, hoppas vi nå en bredare marknad och öka försäljning, men vi arbetar också inåt mot det samiska. Vi vill visa att vi har en bra matkultur och komma med en uppmaning åt fler att förädla renkött, öppna restauranger, sälja samisk mat i kombinera med turism, säger Ol-Johan Sikku.

Reporter: Anna-Maria Ahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista