Marie-Louise Bohman framför de fyra flaggorna på Rådhustorget. Foto: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi
Umeå 2014

Umeå kommun hörsammade samiska protester och hissade den samiska flaggan

Flera samer reagerade på att den samiska flaggan inte var hissad samtidigt som svenska flaggan och EU-flaggan. Det fick Umeå kommun att ändra sina riktlinjer för flaggning. – De har absolut rätt, säger Jan Bergman kommunikationsdirektör i Umeå kommun.

På Rådhustorget som under invigningshelgen förvandlats till en samisk plats vajade tre svenska flaggor och så EU-flaggan. Det helt i enlighet med kommunens riktlinjer för flaggning vid internationella besök.

Mari-Louise Bohman från Vindeln var en de samer redan under fredagen påtalade för ansvariga inom kommunen att den samiska flaggan inte var hissad. På lördag eftermiddag hörsammande kommunen slutligen deras saknad av flaggan. Strax innan kronprinsessan Viktoria, prins Daniel och prinsessan Estelle besökte det samiska området på lördag eftermiddag, så kunde alla som var samlade på Rådhustorget se hur den samiska flaggan hissades. 

- Nu är den uppe iallafall, konstaterade en glad Marie-Louise Bohman. Men det som jag tycker  har varit skrämmande är att vi fick bråka inne på receptionen när de inte ville sätta upp den samiska flaggan, säger hon. 

- Vi borde ha tänkt på det tidigare, det är ett förbiseende, säger Jan Bergman, Umeå kommuns kommunikationsdirektör som under helgen haft kontakt med både ordförande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om den samiska flaggan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista