Jiellevárri/ Gällivare

LKAB vill provborra inom Girjas sameby - men dåligt renbete gör att samebyn sätter emot

2:57 min

Ett område mellan Kalix- och Kaitumälven inom Gällivare kommun har lett till en dragkamp mellan den statliga gruvjätten LKAB och Girjas sameby.
LKAB vill in och provborra efter järnmalm i området men Girjas vill inte ha in några borragregat i området - speciellt med tanke på det dåliga renbetet.

Det handlar om en obruten mineralfyndighet på landtungan mellan Kalix- och Kaitumälven inom Gällivare kommun.

LKAB har undersökt området i fem år och betecknar det som ett av de mest lovande järnmalmsfyndigheterna som man har undersökt utanför sina befintliga och nedlagda gruvor.

Nu vill LKAB gå in och provborra i området och det skyndar på - länsstyrelsen har nämligen sagt nej till provborrning på sommaren eftersom området har skyddade våtmarker som kan skadas av provborrning.

Det innebär att provborrningarna måste göras på vintern - men det nuvarande undersökningstillståndet går ut i februari och LKAB kan mista tillståndet om de inte bedriver undersökningsarbete i området.

- Jag ser det som ogörligt att de ska borra där i vinter. Det kan få ödesdigra konsekvenser, vi har tre vintergrupper med renar i området. Jag ser det som ett djurskyddsärende med tanke på betesförhållanden och snöförhållanden, säger Mats Berg, ordförande i Girjas.

Per-Olov Fjällborg är prospekteringschef vid LKAB och han poängterar att företaget vill lösa frågan i samråd - men i slutändan kan de bli tvungna att gå in och borra utan samebyns samtycke.

- Det kan gå så. Det är en möjlighet som finns i tillvägagångssättet. Men vi undviker det så långt det bara är möjligt. Vi försöker att driva samrådet så långt som bara möjligt, säger Per-Olov Fjällborg.

För att provborra måste företaget ha en gällande arbetsplan som i första hand upprättas i samförstånd mellan markägare och berörd sameby.

Men om parterna inte kommer överens så kan det prospekterande företaget ändå begära att Bergsstaten fastställer arbetsplanen - ett beslut som därefter kan överklagas.

Det finns 945 gällande undersökningstillstånd i Sverige och endast några få av dessa leder till en gruva i framtiden - ofta stupar planerna på att det saknas finanisering.

Men LKAB som årligen gör miljardvinster har åtminstone ekonomi att starta nya gruvor - och det oroar Mats Berg.

- Katastrof är ett starkt ord men det skulle vara förödande - ett flertal företag i Girjas skulle få lägga ner, säger Berg.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Anne-Maret Päiviö

anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista