1 av 2
En scen ur filmen Ealli guođđá joavkkus. Foto: egilpedersen.com
2 av 2
Regissören Egil Pedersen. Foto: egilpedersen.com

Samisk film i rampljuset på Tampere Film Festival

Den samiska kortfilmen Ealli guođđá joavkkus (Ett djur lämnar sin flock) har valts ut till tävlingsprogrammet på Tammerfors filmfestival i Finland i början av mars. Festivalen anses vara en av de tre viktigaste kortfilmsfestivalerna i Europa.

Filmen är en surrealistisk och konstnärlig film om en man som bryter med sina vänner för att följa sitt kall. Hans gamla vänner accepterar inte detta och bestämmer sig för att straffa och kuva honom. Berättelsen utspelar sig i ett absurt och förvrängt samiskt universum i norra Norge.

Filmen har visats på många festivaler och i höstas var den med på höstutställningen i Norge, och NRK Kulturnytt lyfte upp filmen som en av två som rosades i recensionen av Höstutställningen.

Regissören Egil Pedersen är född i Sirma och bor nu i Jessheim. De senaste åren har han fått uppmärksamhet för de korta dokumentärfilmerna "Porträtt från Varangerfjorden" (ett beställningsverk för Márkomeannufestivalen 2013) som mottogs mycket väl under Tromsö International Film Festival nyligen.

Pedersen har även regisserat ett flertal musikvideor, bland annat två för samiska rapparen Slincraze. Han arbetar nu med en samisk kortfilm som ska spelas in i Kautokeino nu under våren. Den filmen är en del av en talangsatsning vid Samiskt filmcenter, där sju samiska filmare får skapa sin egen kortfilm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista