1 av 2
Rönnbäcken. Foto: SVT
2 av 2
Mattias Åhrén. Foto: NRK
Deartna/Tärna

Sverige avvisar FN-anmälan om Rönnbäcken - Åhrén ej överraskad

3:47 min

Sverige avvisar en FN-anmälan om den planerade gruvan i Rönnbäcken, Tärnaby.
- I stora delar ganska väntat, säger Mattias Åhrén, Samerådets folksrättsjurist.

Det var i september som Samerådet och Vapstens sameby stämde svenska staten inför FN:s rasdiskrimineringskommitté och begärde att FN tills vidare stoppar all gruvverksamhet.

Bakgrunden är regeringens beslut att tillåta Nickelmountain AB öppna tre dagbrott inom Vapstens sameby, mot samebyns samtycke.

Regeringen slog fast att gruvnäringen som riksintresse väger tyngre än rennäringens riksintresse.

Gruvorna skulle enligt samebyn och Samerådet få förödande konsekvenser för rennäringen - beslutet strider dessutom mot flera artiklar i FN:s konvention mot rasdiskriminering menar Samerådet och Vapsten, bland annat om lika behandling i domstolar samt skydd mot egendom.

FN:s rasdiskrimineringskommitté beslutade i oktober att ta upp frågan och gav Sverige möjlighet att svara på stämningsansökan.

I slutet på januari lämnade Sverige sitt svar till FN, där man i princip avvisar samebyn på alla punkter.

Sverige menar att frågan är för tidigt väckt - bolaget har inte ännu ansökt om miljötillstånd hos Mark-och miljödomstolen för att få börja gruvbrytningen.

- Vi har svarat att det för närvarande inte pågår någon gruvdrift i det här området och det är just gruvdrift som de har uppmanat regeringen att fatta beslut om att den inte ska få fortsätta, säger Olov Widgren, ämnessakkunnig på utrikesdepartementet.

Sverige menar vidare att samebyn ännu inte uttömt möjligheterna att få sin fråga prövad i det svenska rättssystemet - därför avvisas också invändningen om rättvis domstolsprövning.

- Det är de rena formaliainvändningara som är Sveriges tyngre invändningar - det är framförallt det Sverige har att komma med. Men vi menar att när beslutet är fattat att tillåta gruvdrift så har man kränkt en rättighet, säger Mattias Åhrén.

Den svenska regeringen skriver i sitt svar att rasdiskrimineringskommittén inte varit tillräckligt tydlig i sin beskrivning av hur samerna i området diskriminerats.

- De har inte utvecklat närmare på vilket sätt de skulle ha blivit diskriminerade på grund av sitt etniska ursprung som samer, säger Olov Widgren.

Men Mattias Åhrén menar att samebyn har en så kallad egendomsrätt till området som skyddas enligt FN-konventionens artikel 5.

- Diskrimeringen uppstår när regeringen bryter mot egendomsrätten, säger Åhrén.

Regeringen ska skicka sitt svar till samebyn och Samerådet som får komma med synpunkter och det blir nu upp till FN:s rasdiskrimineringskommitté att besluta om de ska gå vidare med ärendet eller inte.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista