1 av 2
2 av 2
Anne Wuolab. Foto: Marie-Louise Niia / SVT Sápmi
Umeå 2014

De blev kränkta under invigningshelgen i Umeå

Under invigningshelgen av kulturhuvudstaden i Umeå blev Anne Wuolab, producent för det samiska området Sápmi Today, tillsammans med andra arbetare på Rådhustorget, kränkta och beslutade att avsluta sitt arbete tidigare än planerat.

Det var under lördagskvällen som Anne Wuolab tillsammans med andra medarbetare för Sápmi today på Rådhustorget i Umeå, blev kränkta och fick motta förnedrande kommentarer om bland annat renskötseln i Sverige och om dom var riktiga samer. Tanken bakom Sápmi today var att berätta och informera om förutsättningar och dagens Sápmi. 

- Det kom under kvällen flera kränkande kommentarer på ett väldigt obehagligt sätt mot den samiska kulturen men framförallt mot dom enskilda arbetarna där, säger Anne Wuolab.

Anne Wuolab som också var på platsen beslutade att avsluta deras arbete kring 22.00 tiden på lördagskvällen, två timma före bestämd tid. Kräkningarna och kommentarerna gjorde att stämningen blev otrevlig och det var inte längre försvarsbart att låta de som arbetade ha den arbetsmiljön. Anne Wuolab fick stöd i beslutet av Umeå 2014 kontor.

- Dom som jobbade där signalerade att det inte var roligt att jobba där mer den kvällen, säger Anne Wuolab.

Trots detta blev de som arbetade aldrig rädda trots den otrevliga stämningen. Men det här låter inte Anne Wuolab att stoppas från att fortsätta arbeta med liknande arrangemang. Hon vill snarare uppmana fler att jobba med liknande arrangemang i fortsättningen.  

- Vi är i Sápmi och det är inte där vi ska vara tysta och osynliga. Det är där vi ska vara synliga och ta plats, säger Anne Wuolab. 

 

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Merethe Kuhmunen
merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".