1 av 2
Kristoffer Parfa arbetar med samedansen i Jokkmokk. Foto: Fia Kaddik
2 av 2
Samedansen bjuder också på en parad av nya dräktkombinationer. Foto: CJ Utsi.
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Färre släpps in på Samedansen i år

Det blir en annorlunda samedans under Jokkmokks marknad i år. Arrangören Jokkmokks sameförening har bland annat bytt till en mindre lokal och ur högtalarna kommer samisk musik att höras.

Sylvia Blind är ordförande i Jokkmokks sameförening som årligen anordnar den populära samedansen. Hon berättar att man länge tänkt att man skulle vilja förnya dansen och prova någonting nytt.

- Vi lämnar inte danskonceptet helt, utan vi provar någonting helt nytt i år. DJ Sielat kommer att spela samisk musik, vi har hyrt en dj-utrustning och vi hoppas kunna få en ny känsla över dansen i år, säger Sylvia Blind.

Kristoffer Parfa jobbar för Jokkmokks sameförening med samedansen. Han berättar att många har klagat över valet av den gamla lokalen. Därför började han söka nya lokaler inför årets upplaga av samedansen. 400 personer kommer bli insläppta, vilket är 150 personer färre än i den tidigare lokalen.

- Det kommer in 400 personer på hotellet i år, vilket är mindre än på Folkets hus där dansen har varit förut. Men efter att ha pratat med vakterna som jobbat i flera års tid på samedansen har vi konstaterat att det sällan 550 personer samtidigt på samedansen. Som förra lokalen tagit in, säger Kristoffer Parfa.

Något som också har blivit borttaget till året samedans är förköpsbiljetterna. Enligt Kristofer Parfa har vissa personer köpt flera förköpsbiljetter och sedan sålt de vidare till ett dyrare pris. Och alla som har köpt förköpsbiljetter har inte heller dykt upp till dansen. Det betyder att platser blir upptagna fram till midnatt när eftersläppet börjat. Nu vill man ge alla samma möjlighet att komma in på samedansen - oavsett om man kommer långt bortifrån eller från Jokkmokk.

- Nu blir det så att de som vill komma får komma dit och alla kommer ha samma möjlighet att komma in. Man ska inte behöva känna någon som köper en förköpsbiljett eller köpa dyrare biljetter för att kunna komma in, säger Kristoffer Parfa.

Samedansen drar i gång klockan tio på kvällen och ordförande för Jokkmokks sameförening hoppas att många finklädda dyker upp.

- Nu hoppas jag att alla kommer på samedansen i sina glittriga, fina koltar och dansar till samisk musik, unga som gamla, säger ordförande Sylvia Blind.

 

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista