1 av 2
På platsen där mannen skadades. FOTO: Pär-Henrik Blind
2 av 2
Räddningshelikoptern arbetade med att få upp mannen. FOTO: Pär-Henrik Blind
Nikkaluokta

Renskötare hjälpte att rädda den skadade skidåkaren

Det var den skadade mannen som ringde in larmet 11:13 som befaras brutit bägge benen. Ambulanshelikoptern kom vid lunchtid till olycksplatsen i Vistasbäcken, omkring 5 kilometer norr om Nikkaluokta och kunde lokalisera mannen. Två renskötare som fanns i området fick hjälpa till under dagens insats.

Ambulanshelikoptern kunde inte landa på platsen där mannen befann sig och tvingades vända till Nikkaluokta, där den fanns under dagen. Fjällräddningspersonal kom till olycksplatsen först vid två tiden på eftermiddagen med hjälp av renskötarna som körde upp spår.
En av renskötarna var Mihkkal Inga som nådde platsen som den först med skoter och kom till den skadade mannen berättar att mannen hade snö upp till midjan.

- Ambulanshelikoptern hade hittat honom på dagen så vi visste ungefär vart han var, när vi kom dit hörde vi hur mannen visslade och såg att han vinkade så då tänkte jag att jag måste försöka köra upp med skotern dit så vi får ett spår till honom, säger Mihkkal Inga.

Hur mådde mannen?
- Han sa att han var utmattad och hade ont i benen, tillägger Mihkkal Inga.

Renskötarna Mihkkal Inga och Pär-Henrik Blind var i närheten hos renarna som är i området när dom fick rycka ut och hjälpa till. Olycksplatsen var beläget i svår tillgänglighet i Vistasdalen med tät skog och många branta bäckraviner. 

- Platsen var svår att ta sig till och det gick inte att landa på platsen för det var för brant, säger Pär-Henrik Blind som också hjälpte till.

Arbetet tog tid eftersom området där mannen skadat sig var brant och man kunde med hjälp från en helikopter från Norge vinscha upp den skadade mannen. Mannen som befaras brutit benen var nedkyld och lastades över i Nikkaluokta till den svenska ambulanshelikoptern som förde mannen till Gällivare sjukhus för vård.

Den skadade mannen är i 34 års åldern och hemmahörande i Finland.

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Anna-Karin Niia 

anna-karin.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".