Förvärrad kassakris för Northland

Krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources har återigen akut ont om pengar i kassan. Enligt bolaget har läget förvärrats av dåligt väder och maskinproblem.

Sedan i höstas har Northland Resources, som driver en järnmalmsgruva i Kaunisvaara utanför Pajala, försökt få till ett kapitaltillskott på cirka 1 miljard kronor för att stärka bufferten. Detta skulle vara klart i maj enligt tidigare besked. Men nu siktar bolaget på att skynda på och ha en ny finansieringsplan klar redan i slutet av mars.

Förutom väderförhållanden och maskinproblem skyller bolaget den allt mer akuta likviditetsbristen på en oväntat stor lageruppbyggnad.

Oklar framtid

-Nu saknas det pengar. Igen, säger Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, som har följt Northland Resources under krisen. Han ifrågasätter nu om Northland kommer att klara sig som privatägt företag på fem eller tio års sikt.

-Staten tycker ju om att det finns jobb där. Och om Northland fortsätter att kosta miljard efter miljard så här så måste staten på sikt ta över om gruvan ska kunna räddas, säger Hemberg.

"Ingen dramatik"

Jonas Lundström, kommunikationsdirektör för Northland Resources säger att det inte finns någon dramatik i det senaste beskedet; att enda skillnaden är att det nu står mars som slutlig tidpunkt i stället för maj.

-Vi behöver inte mer pengar, utan lika mycket pengar lite tidigare, säger Lundström.

Han medger att Northland är, och i stort sett alltid har varit, ett bolag under stor press men att man nu försöker informera marknaden så mycket det går. Vad som händer om man misslyckas med att hitta finansiering före mars månads utgång vill han dock inte prata om.

-Jag vill inte spekulera om konsekvenserna av om allt går fel. Vi jobbar förstås för att finna en lösning.

Mats Olsson/TT

FAKTA: Krisen i Northland recources

Den 24 januari 2013 meddelade Northland Resources ledning att bolaget hamnat i akuta ekonomiska problem.

Konkurs hotade men i slutet på maj lyckades bolaget säkra ett kapitaltillskott på 2,2 miljarder kronor och ett konvertibellån från bland andra Folksam, Peab, Metso och riskkapitalbolaget Norrskenet (med statliga LKAB som delägare).

Bolagets rekonstruktion godkändes i augusti i fjol. Tre månader senare flaggade ledningen för att det behövdes ytterligare 1 miljard kronor före hösten 2014 för att säkra verksamheten på sikt.

Northlands aktie avnoterades från Torontobörsen i mars i fjol, men den går fortfarande att köpa på Oslobörsen. Massor av sparare har förlorat stora pengar på aktien som nu kostar under 3 kronor, jämfört drygt 700 kronor i januari i fjol. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".