1 av 4
Konstnären Lisa Vipola står bakom utställningen. Foto: Anna Sunna/ SR Sameradion
2 av 4
– Jag tycker det är skamligt, säger Rose-Marie Huuva. Foto: Máhtte Mienna / SR Sámi Radio
3 av 4
Konstverk av Lisa Vipola. Foto: Anna Sunna.
4 av 4
Lisa Vipola har gjort ett eget duodjimärke förvillande likt Samerådets kvalitetssigill. Foto: Anna Sunna/ SR Sameradion
SIGTUNA

Kontroversiell konstnär uppmärksammar samiska nationaldagen

1:57 min

Sigtuna museum storsatsar inför samiska nationaldagen och inviger två samiska utställningar. Men den ena utställningen får kritik redan innan den har invigts, och kallas för skamlig av författaren och konstnären Rose-Marie Huuva.

Det handlar om Lisa Vipolas utställning "Äkta sameslöjd", som skapade debatt vid premiären förra året. Utställningen, som består av föremål som liknar traditionell samisk slöjd men i syntetiska material,  kommer visas på Sigtuna museum utanför Stockholm - och det på den samiska nationaldagen sjätte februari. 

– Att göra det på nationaldagen, det är det jag reagerar mot. Det är en sån aningslöshet och det är kränkande mot vår nationaldag och flagga, säger Rose-Marie Huuva.

Konstnären Lisa Vipola säger att hon vill lyfta frågor om identitet och äkthet med sin konst.

– Jag tycker det här är viktiga och intressanta frågor. Svaren är inte självklara, det finns många sätt att se på det. Jag tycker det är intressant och bra att många vill vara med och debattera kring det här.

Dagen kommer inledas med hissning av den samiska flaggan och på kvällen hålls ett panelsamtal med konstnären. Men Rose-Marie Huuva menar att besökarna kan blanda ihop Lisa Vipolas konst med traditionell sameslöjd.

– Jag tycker det är skamligt, för här presenteras något konstkoncept som äkta sameslöjd. Det är så många i Sverige som inte vet vad äkta sameslöjd är och så går man dit och tror kanske att den här falska slöjden är äkta sameslöjd för att det står så på affischen.

Ted Hesselbom är chef för Sigtuna museum och han menar att tanken med dagen är att uppmärksamma de nationella minoriteterna.

– Men det är klart att alla inte tycker att Lisas debattinlägg är korrekt eller relevant. Jag hoppas att alla tycker det är bra att vi kan ta flera olika aspekter på minoritetstänkandet. Jag tycker Lisa Vipola lägger till ett intressant och djärvt debattinlägg. Sen får man tycka vad man vill om det.

Lisa Vipola hoppas att utställningen kan väcka tankar.

– Att det kan bli en diskussion utan att man ser mig som ett hot.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista