Kristina Hotti jobbar på Sametinget och har varit ute och kontrollerat renbetet. Foto: Marica Blind/ Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

Sametinget söker 19 miljoner för katastrofalt dåligt renbete

Renbetet i 37 samebyar är dåligt och har nu kris. Nu söker Sametinget 19 miljoner i katastrofstöd av landsbygdsdepartementet. 

Kristina Hotti jobbar som administrativ handläggare på Sametinget och hon har också varit ute och gjort renbeteskontroller i år och kan vittna om låst renbete i de områden hon varit.

- Det är inte bra bete nu, det är is och renen tar sig inte igenom den. Och ju närmare havet och kusten man kommer, desto värre ser det ut att vara, säger Kristina Hotti.

Sedan mitten av januari har handläggare från Sametinget åkt till de samebyar som sökt katastrofskyddsstöd. Alla samebyar är inte kontrollerade ännu och man beräknas vara klar i veckan med arbetet.

- I början av nästa vecka kommer vi sätta oss ner och börja gå igenom resultaten. Vi har inte tagit några beslut om vilka samebyar som kommer få stöd ännu, utan de ska vi göra då, tillägger Kristina Hotti.

Nu har Sametinget sökt 19 miljoner i katastrofstöd av landsbygdsdepartementet och man beräknar få besked mars.

Har ni sökt nog stora medel nu när det är många samebyar som sökt katastrofskyddsstöd?

- Vi har tittat bakåt i tiden, åren 2005-2006 var också dåliga och då fick vi 15 miljoner. Enligt beräkning som vi har gjort så kommer det att räcka nu, säger Kristina Hotti. 

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".