Jokkmokks marknad 2013. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sveriges Radio Sameradion
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Endast 1 av 170 arrangemang under Jokkmokks marknad har fått ställas in

Ett tiotal samiska artister och konstnärer uteblir från Jokkmokks marknad. Men bara ett av arrangemangen har utgått från det ordinarie marknadsprogrammet.

Det som till en början var kungens sätt att få makt och beskatta samerna under 1600-talet har under senare tid blivit till en stor inkomstkälla för många samer.

Men i och med att gruvplanerna i Gállok blivit en symbolfråga om samers rätt till land och vatten protesterar nu ett tiotal konstnärer och artister genom att inte ställa upp.

Bland andra systrarna Lena och Mia Viltok skriver i ett brev att de “marknadsfört Jokkmokk och dess tillgångar som gör det unikt” och ” känt stolthet och glädje, över Jokkmokk som ort och kommun”.

Men att de nu ”känner stor sorg och besvikelse över kommunledningens otvivelaktiga ja till ny gruvetablering i Gállok” och att ”glädjen över vintermarknaden är borta” och att de därför väljer att tillbringa helgen på annat håll och stänger sin affär under den tiden.

- Det är tråkigt. Det är inte så mycket som jag kan säga. Det är tråkigt för marknadens skull, säger Birgitta Nilsson som samordnar marknaden för kommunen.

Jokkmokks kommun satsar i dag över en och en halv miljon på den populära marknaden som för många blivit till tradition som mötesplats, festplats eller försäljningsställe. Över 200 knallar är på plats i Jokkmokk och många samiska konstnärer, köttförsäljare och slöjdare.

- Det känns synd att man protesterar mot kommunen på det här sättet. Det slår lite fel för det är många som jobbar med marknaden som kanske förlorar på det här, säger Birgitta Nilsson.

Av 170 arrangemang är det ett som fått ställas in då Pavva Pittja inte kommer berättar Birgitta Nilsson.

- Det här brukar vara en helg då hela sápmi samlas och återvändare kommer. Men i år känns det inte riktigt så, avslutar Birgitta Nilsson.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista