Jesper Tjäder. Foto: Bertil Enevåg Ericson/ TT
OS I SOTJI

Tjäder samiskt medaljhopp i ny OS-gren

2:02 min

Idag torsdag tjuvstartar OS i Sotji, och nytt för i år är skidgrenen slopestyle. Med i Sveriges första landslag är den samiska åkaren Jesper Tjäder, som inte hade räknat med att få tävla i OS.
– Helt plötsligt blev det en OS-sport, det blev ett landslag och så kom man kom med, säger han.

Det har gått fort för Jesper Tjäder, 19-åringen som bara för några år sen åkte för skojs skull hemma i Östersund, och som nu är en av fyra i Sveriges första OS-trupp i slopestyle.

I år är första gången slopestyle, grenen där man på skidor eller snowboard ska ta sig ner för en backe genom att hoppa, raila och göra trick, finns med som OS-gren.

Hur det går i ett lopp bedömer en grupp domare, och en stor del av bedömningen går ut på hur nyskapande ett trick är - om man gör ett trick som ingen annan har gjort, så får man mer poäng. Jesper Tjäder kommer själv satsa på en trippelvolt till OS.

– Det är bara två som har gjort det i en tävling förut. Det är nåt jag har tränat på nu inför OS, vilket kommer vara progression inför domarna. Men jag har fler trick, det är inte bara trippeln jag har. Jag har några ess i rockärmen, säger Tjäder.

Och det svenska landslaget har goda chanser på pallplats. I alla fall om du frågar radiosportens freestyle-expert Jonas Enarson.

– Sverige är ett av länderna som har medaljchans i skidornas slopestyle. Framförallt är det Henrik Harlaut som är ett världsnamn, men även de andra svenskarna Jesper Tjäder, Oskar Wester och Emma Dahlström har emellanåt presterat på en nivå som åtminstone kan ta dem till final, säger Enarson.

Jesper Tjäder hoppas förstås på det bästa.

– Är det bra väder och skönt häng så är målet att ta medalj. Det är det ju alltid, på alla tävlingar. Man åker alltid dit och försöker vinna eller göra så bra man kan helt enkelt. Det är det som är målet.

Olle Kejonen
olle.kejonen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista