Lennart Blindh. Foto: Dan Abrahamsson
Sámi álbmotbeaivi

Östersund får kritik för sin satsning på samisk mat

– Jag kan inte säga att de är samisk mat. Men det är renkött. Tumlad renskav äter inte vi samer, säger Lennart Blindh företagare i Härjedalen.

Från och med 2010 har Östersund tillhört de kommuner som har ett speciellt uppdrag att främja samisk kultur. Och från och med i fjol satsar man på att servera renskav till alla skolbarn under den samiska nationaldagen.

Ifjol serverades renskav som kom från Lennart Blindhs lokala slakteri i Härjedalen. Men för att spara pengar satsar istället kommunen i år på att servera tumlad renskav från en annan firma.

- Tumlad renskav är som färs. Det är synd att de inte får smaka riktig mat, säger Lennart Blindh.

- Det är en kostnadsfråga. Det här blir halva priset jämfört med ifjol. Alternativet hade varit att inte servera samisk mat alls, säger kostchefen Evonne kjellsdotter Mattsson.

Östersunds kommun satsar idag i snitt tio kronor per lunch till eleverna på kommunen. I och med att det idag serveras renskav med potatismos och lingonsylt höjs snittet.

- Räknar med att dagens mat i alla fall kostar 13 kronor per lunch, säger Evonne Kjellsdotter Mattsson.

Lennart Blindh som ifjol stod för köttet till Östersunds skolor har i år sålt till bland annat Bergs kommun som tänker servera hans renskav.

- Tumlat renkött smakar inte renkött, säger Lennart Blindh.

Men östersunds kommuns kostchef säger att det är halva priset?

- Det är inte sant att tumlat renkött är lika med halva priset. I det tillsätts bindningsmedel och vatten och i längden är det inte billigare, för nästan hälften försvinner när man steker. Det blir till vatten. Det är synd att eleverna på skolorna inte får smaka riktig mat, säger Lennart Blindh.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista