Samiska flaggan har varit offentlig symbol för det samiska folket sedan 1986. Foto: Thomas Sarri/Sameradion
Sámi álbmotbeaivi

Det krävs ingen nationalstat för att fira nationaldag

1992 beslutade Samerådets konferens i Helsingfors att den samiska nationaldagen ska firas den 6 februari, till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim 1917.

I princip varje år uppstår diskussionen om det verkligen ska kallas för "nationaldag" eftersom samerna inte har någon egen stat.

Bakgrunden till att samernas nationaldag firas just den 6 februari är att samma datum år 1917 hölls det första samiska landsmötet. Då samlades samer från norr till söder och över nationsgränserna i Trondheim för att diskutera gemensamma samiska frågor. En av initiativtagarna till mötet var Elsa Laula Renberg från Tärnaby.  

Men redan hösten 1986 godkändes den samiska flaggan, vid den Nordiska samekonferensen i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms, Norge. Cirkeln på flaggan symboliserar både solen och månen med röd respektive blå färg. Färgerna röd, blå, grön och gul kommer från koltens färger och färgerna är också symboler för viktiga samiska element.

Den gröna förgen står för växtlighet, naturen och landet Sápmi. Blått står för vattnet som är ett livselixir. Det röda är elden som står för värme och kärlek. Den gula färgen symboliserar solen som står för långsiktigt liv.

1986 valdes också Sámi soga lávlla till den officiella samiska nationalsången. Texten skrevs av sjösamen Isak Saba (1875-1921) från Nesseby i Nordnorge. Arne Sörlie har komponerat melodin. 

På nordsamiska kallar man dagen för Sámi álbmotbeaivi, vilket i en direkt översättning betyder samefolkets dag. Årligen uppstår dock diskussioner kring benämningen på norska och svenska, som är samernas nationaldag. Vissa frågar sig varför det ska kallas för just nationaldag, då samerna inte har någon egen nation.

Men benämningen nationaldag behöver inte ha någonting med nationalstat att göra.

Enligt nationalencyklopedin så brukar "nation" användas i olika sammanhang som är liktydigt med "stat". Men ordet nation avser inte i sin grundläggande betydelse stater, utan ordet relaterar till begreppet "folk", det vill säga människor som knyts samman av en gemensam identitet.

En nation är enligt Wikipedia ett kollektiv av människor som förenas av gemensamma faktorer såsom språk, religion, etnicitet, härstamning, historia, kultur, traditioner, gemensam styrelseform och sociala normer. En stat uppbyggd runt och förknippad med en nation är en nationalstat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista