1 av 2
Håkan Jonsson Foto: SVT
2 av 2
Integrationsminister Erik Ullenhag. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Sámi álbmotbeaivi

Regeringen hälsar till Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson

Idag på samiska nationaldagen vajar det inga samiska flaggor på Rosenbad i Stockholm. Men på regeringen webbplats finns en film från integrationsminister Erik Ullenhag och en skriftlig hälsning från statsminister Fredrik Reinfeldt till Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson. 

Cajsa Holm Gamrell är presskommunikatör på regeringskansliet och berättar att de aldrig flaggar annat än på allmänna flaggdagar, Europadagen, statsbesök och officiella internationella besök.

- Vi har aldrig flaggat på samiska nationaldagen och vi flaggar inte idag heller, men på vår webbplats finns hälsningar från statsministern och integrationsminister, säger Cajsa Holm Gamrell.

När Oddasat.se ringde till Håkan Jonsson visste han inte om att han fått någon hälsning och tackar för den.

Norges statsminister hälsar till hela samiska befolkningen, medan Reinfeldt och Ullenhag har skickat hälsningen till dig. Hur ser du på det?
- Jag lägger inga värderingar i det. Det är stort att de skickar en hälsning. Jag är liksom Reinfeldt en företrädare. Jag företräder samiska befolkningen och jag kommer naturligtvis att vidarebefordra hälsningen till alla samer, säger Håkan Jonsson Sametingets styrelseordförande 

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Anna-Karin Niia
anna-karin.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista