Sámi álbmotbeaivi

Åre kommun delar ut samiska tavlor till äldreboende

På samiska nationaldagen delar Åre kommun ut samiska tavlor till sina äldreboenden i kommunen. I samband med att gåvorna delas ut ordnar de ett vernissage med tilltugg.

Just nu finns det inte någon samisk boende på någon av våra sju äldreboenden i kommunen, säger Annica Löfgren som jobbar som samordnar på Samiska förvaltningsenheten i Åre. Hon berättar att man förbereder inför framtiden.

- Just idag finns det ingen samisk boende i kommunen, men eftersom vi är förvaltningskommun och pengarna ska satsar på äldre och barn och unga är det här en bra investering, säger Annica Löfgren.

Tavlorna har samiska motiv och är målade av Tanja Nordfjell som är från Underåker i Åre kommun. I kväll kl. 19.00 ordnar svenska kyrkan i Åres gamla kyrka en festmässa och efter mässan bjuds det på fika.

På andra orter i Sápmi firas också nationaldagen på olika sätt. 

Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista