Rönnbäcken. Foto: SVT

Gruva i Rönnbäcken prövas på två fronter

Vapstens sameby har överklagat regeringens klartecken till ett gruvområde vid Rönnbäcken, söder om Tärnaby. I slutet på denna månad väntas Högsta förvaltningsdomstolen ta ett första beslut i frågan. Därmed pågår två parallella juridiska prövningar av frågan - en inom FN-systemet och en inom det svenska rättsväsendet. Detta använder svenska staten som ett motargument i den pågående FN-prövningen.

Vapstens sameby har tillsammans med Samerådet anmält regeringens klartecken för Rönnbäcksgruvan till FN:s rasdiskrimineringskommitte.

Där pågår skriftväxling och Sverige har i januari svarat med en inlaga där man avvisar anmälan.

Sverige menar att frågan är för tidigt väckt - bolaget har inte ännu ansökt om miljötillstånd hos Mark-och miljödomstolen för att få börja gruvbrytningen.

Dessutom skriver svenska staten i sin inlaga att samebyn inte kunnat precisera vari den etniska diskrimineringen ligger.

Sverige anser också att samebyn ännu inte uttömt möjligheterna att få sin fråga prövad i det svenska rättssystemet och pekar på den rättsprövning Vapsten begärt hos Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Vi har svarat att det för närvarande inte pågår någon gruvdrift i det här området och det är just gruvdrift som de har uppmanat regeringen att fatta beslut om att den inte ska få fortsätta, säger Olov Widgren, ämnessakkunnig på utrikesdepartementet.

Inger Ann Omma är jurist och styrelseledamot i Vapstens sameby - hon har en rad synpunkter på Sveriges inlaga till FN.

 – Om man har en lagstiftning som slår snett mot en näring som bara samer får utöva så är det uppenbart - jag tycker inte man behöver argumentera. Jag vill gärna tro att att FN-kommitten tittat på lagstiftningen. Det är inte bara faktiska handlingar som utgör en kränkning av konventionen utan även strukturell diskriminering såsom lagstiftningen är, säger Omma.

Nickel mountains har planer på att öppna tre nickelgruvor ett par mil söder om Tärnaby: på Sundsberget, Rönnbäcknäset och Vinberget.

Alla tre planerade gruvor ligger i direkt anslutning till Gardiken-magasinet, som avvattnar Umeälven.

Området är utpekat som riksintresse både för rennäringen och mineralutvinningen - men i augusti satte regeringen ner foten och gav klartecken till gruvbrytning.

En nickelgruva har ett större samhällsintresse är rennäringen, menar regeringen och kan direkt generera upp till 500 jobb och göra Sverige självförsörjande på nickel.

Men Vapstens sameby ser en gruvetablering kring Rönnbäcken som ett stort hot - området ligger mitt i samebyns åretrunt-marker, mitt i den viktiga passagen mellan olika säsongsbeten.

En gruva skulle innebära både ett stort betesbortfall och att livsnödvändiga renflyttleder blockeras.

 – Vi står inför ett faktum där en gruva kan etableras inom ett mycket känsligt område, säger Inger Ann Omma.

Frågan har varit och är föremål för ett flertal juridiska processer.

Högsta förvaltningsdomstolen har redan en gång prövat frågan och gav då bakläxa för att regeringen inte gav något klart och tydligt motiv till varför riksintresset för mineralutvinning var viktigare än riksintresset för rennäringen.

Nu har regeringen sagt att en nickelgruva är viktigare för samhället än rennäringen.

Detta beslut har nu alltså Vapstens sameby överklagat - samebyn menar att deras renskötselrätt kränks och att frågan inte prövats tillräckligt av en domstol.

Samebyn kräver därför att Högsta förvaltningsdomstolen kallar till muntliga förhandlingar, att domstolen besöker platsen och att regeringens beslut om bearbetningskoncession dras tillbaka så länge frågan prövas av domstolen.

 – Vi vill få en juridisk prövning av detta för det vi ser nu är politik och där finns inte mycket att hämta som vindarna blåser nu, säger Inger Ann Omma.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista