Inge Gaup Sandberg och Elin Marakatt Foto: Privat
Romsa / Tromsö

Idag är det samedans i Tromsö för första gången

Samiska veckan i Tromsö pågår just nu. I samband 10-årsjubileet arrangerar Gáisi språkcentrum tillsammans med Midnight sun marathon samisk dans för första gången i Tromsö.

Ett efterlängtat arrangemang enligt Elin Marakatt som arbetar på Gáisi språkcentrum. Vi ringde upp henne.

Elin Marakatt, ikväll är det dags för första samedansen i Tromsö, hur är stämningen nu?

– Jag tycker att stämningen är på topp, det är nu det börja komma mycket folk hit. Igår har vi firat samiska nationaldagen och det var som en förfest för kvällens samedans.

Vad är det som händer där borta?

 – Just nu är det 10-årsjubileum för samiska veckan. Ett återkommande arrangemang varje år är renkappkörningen som finns mitt på stortorget i Tromsö. Det har aldrig hänt någonting annorlunda och därför har vi i år, i samband med jubileumet känt att vi måste göra någonting extra. Därför har vi idag samedans som kommer att vara öppen för alla.

 Det är första gången som det arrangeras samedans just i Tromsö, varför nu?

 – Det har aldrig funnits kvällsaktiviteter under samiska veckan som känts lockande. Och vi vet sedan tidigare att just den här veckan drar folk hit, de vill uppleva till exempel renkappkörningen. Men samedansen är något extra och är öppen för alla. Vi har under veckan träffat på turister som kommit fram helt exalterade och frågat om de får vara med på samedansen. Det är en självklarhet att alla som vill får komma och ha roligt och dansa.

 Elin Marakatt, har du saknat just samisk dans i Tromsö?

 – Jo det har jag, det är ju ett roligt sätt att mötas och dans blir man ju glad av.  

 Som förberedelse inför dansen så arrangerade ni en danskurs på måndag till de som ville lära sig nya moves. Hur tänkte ni där?

 – Vi ville skapa någoting nytt och på måndagkväll höll en professionell latinodansare vid namn Miguel Ramirez, från Salsa akademika, en danskurs till de som ville. Tanken var att få in lite nya rytmer i samedansen.

Hur var det?

 – Det var jättekul och lite annorlunda att prova på.

 Du har varit med och arrangera den här samedansen men för de som kommer ikväll, hur ska man klä sig?

 – Det är ju samedans så självklart ska man ha kolten på och putsa smyckena.

 Vad har du för förväntningar inför ikväll?

– Att det kommer mycket folk. Vi har ju Lars Jonas Johansson och Jon Henric Andersson som spelar ikväll och som förband kommer vi att ha lokala jojkare som drar en eller tre jojkar för gästerna så att vi kommer in i rätt stämning.

Merethe Kuhmunen
merethe.kuhmunen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista