1 av 2
Skulpturellt instrument som ser ut som ett upp och nedvänt träd. Foto: Marit Kuhmunen/ SVT Sápmi
2 av 2
Berit Olsson som tittat på utställningen. Fotot: Marit Kuhmunen/ SVT Sápmi
Staare/ Östersund

Dalvedh en utställning som aktiverar kroppens sinnen

Ett fem års arbete står nu konstnären Sissel M Berghs utställning om sydsamisk historia färdig. Första visningen har placerats på Gaaltjie i Östersund.

 - Vi ville ha den första utställningen av projektet mitt i sydsamiskt området, säger Sissel M Bergh.

Sissel M Bergh förklarar att detta är en utställning där inte endast huvudet ska vara med utan hela kroppen. Utställningen är speciell på det sättet att det visas två videofilmer samtidigt med koppling till varandra. Detta är ett sätt att få tittaren/lyssnaren att aktivera sig mer med kroppen också. I rummet har man inte ställt ut många stolar heller. Mitt i rummet på Gaaltjie där utställningen är finns ett upp och nedvänt träd format.

- Det är från den samiska mytologin, där historien finns som grunden för oss, säger Sissel M Bergh.

Hennes tanke är reflektion
Meningen med utställningen berättar Bergh är att få människor att reflektera över den sydsamiska historien som inte alltid varit positiv och ibland förtyckande. Hon har jobbat med projektet sedan 2009 och 2011 fick hon med Frode Fjellheim. Frode Fjellheim har gjort musiken, jojken och ljudet som hörs via det upp och nedvända trädet som även är ett skulpturalt instrument.

Berit Olsson som är uppvuxen i Jovnevaerie sameby berättar att hon känner igen mycket av historien och att hon därför blir rörd.

- Det var en fantastisk upplevelse, det har inte varit likadant som på andra utställningar jag varit på och jag blir glad, ledsen samt rörd av att titta på Dalvedh, säger Berit Olsson.

Marit Kuhmunen,
marit.kuhmunen@svt.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista