Vargpar sköts i Jämtland

Ett vargpar sköts i Jämtland på lördagen. Skyddsjakten utfördes med hjälp av helikopter av Tåssåsens sameby i samarbete med länsstyrelsen.

Skyddsjakten beviljades av naturvårdsverket eftersom de två vargarna gjort det omöjligt för Tåssåsens sameby att nyttja ett av sina viktigaste vinterbetesområden.

Området är mitt i en samebygrupps vinterbetesland och enligt länsstyrelsen hade vargarna funnits där sen tidigt i höstas och bildat revir.

Jakten utfördes i samarbete mellan samebyn och länsstyrelsen med hjälp av helikopter.

 – Terrängen är svårtillgänglig och det har under veckan varit svårt att hitta och komma nära vargarna, men efter att de upptäcktes så tog själva jakten bara några minuter, säger Johan Nykvist på länsstyrelsen.

Vargarna var av skandinaviskt ursprung och de har nu skickats för analys till Statens veterinärmedicinska anstalt.

 – De senaste åren har det nästa varje år bildats ett vargrevir i det området, det är lite konstigt, samebyn skulle inte kunna ha det som vinerbete om vargarna var kvar, säger Johan Nykvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista