1 av 5
Cecilia Hammarlund-Larsson, Nordiska muséet. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 5
Tavla "Lapper arbejder med Rener 1943" av Emilie Demant Hatt. Utställning vid Nordiska museet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
3 av 5
Tavla "Fra Tarrakoski" av Emilie Demant Hatt. Utställning Nordiska museet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
4 av 5
Tavla "Rentyr 1946" av Emilie Demant Hatt. Utställning vid Nordiska museet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
5 av 5
Tavla "Isbro 1944" av Emilie Demant Hatt. Utställning vid Nordiska museet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Stockholm

Emelie Demant Hatts målningar på Nordiska museet

I samband med den samiska nationaldagen så öppnade Nordiska museet i Stockholm en utställning med målningar av den danska konstnären Emelie Demant Hatt. Hennes möte med Johan Turi i början av 1900-talet fick stor betydelse för den samiska litteraturhistorien.

I början av 1900-talet reste Emelie Demant Hatt (1873-1958) i Sápmi och bodde tillsammans med samiska familjer i områdena kring Torneträsk. Hon skrev en bok som utkom 1913 och ett tiotal år senare målade hon ett antal oljemålningar med minnen och intryck från sina resor hos samerna.

Den som öppnade dörren till de samiska familjerna var renskötaren Johan Turi från Talma sameby, som hon träffade på sin första resa i området.

Det blev ett ömsesidigt möte. Johan Turi hade en önskan att skriva en bok - och med hjälp av Emelie Demant Hatt kunde Turi skriva Muitalus sámiid birra - En bok om samernas liv.

Boken skrevs på nordsamiska, den gavs ut 1910 och är en av de allra första böckerna där en same på sitt eget språk skriver om samernas historia och livsvillkor.

Boken har översatts till ett tiotal språk och gavs ut i en omarbetat samisk utgåva 2010, där språkexperter på nytt gått igenom Turis manuskript.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista