Per-Anders Nutti. Arkivfoto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Sárevuopmi / Saarivuoma

Saarivuoma sameby överklagar beslut – vill kunna ta avgift av medlemmarna

I augusti beslutade Saarivuoma samebys styrelse att medlemmarna skulle betala 20 kronor per ren för att förbättra samebyns ekonomi. Några av samebyns medlemmar överklagade och fick rätt hos Sametinget, men nu överklagar styrelsen Sametingets beslut.

För att förbättra Saarivuomas ekonomi beslutade samebyns styrelse i augusti att alla renägande medlemmar skulle debiteras 20 kronor per ren. Men tolv av samebyns medlemmar tyckte inte att beslutet hade gått rätt till och överklagade därför debiteringen till Sametinget.

Man menade att styrelsen inte kunde fatta ett beslut om debitering på ett styrelsemöte eftersom det stred mot samebyns stadgar. Sametinget gick på de överklagande medlemmarnas linje och upphävde alltså styrelsens beslut.

Men nu har Saarivuomas styrelse i sin tur valt att överklaga Sametingets beslut till Förvaltningsrätten, med hänvisning till Rennäringslagen.

– Sametinget har fattat beslut på felaktiga grunder, skriver samebyns ordförande Per Anders Nutti i styrelsens överklagan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista