Leena Huss. Foto: Jörgen Heikki/ Sveriges Radio Sameradion

Känslor kring språket viktigt för revitalisering av sydsamiskan

2:18 min

Nästan alla barn i studien om sydsamiska, 95 procent tycker att samiska är ett "nyttigt språk". Sju av tio tycker att samiskan känns "nära". Det är några av resultaten i professor Leena Huss studie om revitaliseringen. 

Samtidigt påpekar hon att ordböcker och grammatik i all ära, men känslor inför sydsamiska språket spelar större roll än man tidigare tänkt på.

I Leena Huss studie "Revitalisering mot alla odds?" har 50 barn och 62 föräldrar i Vilhelmina och Storumans kommuner deltagit. Barnen läser samiska, på sameskolan i Tärnaby eller som modersmål på kommunal skola. Det är viktigt att prata mer om den känslornas psykologi som spelar stor roll, säger Leena Huss. Det handlar ofta mer om själen än grammatiken.

 - Sen får var och en försöka komma igång, ett litet steg i taget, ha mål som att lära sig två eller fem nya ord i veckan, post-it-lappar med ord och fraser hemma, säger Leena Huss.

Det är nationaldagsfirande i Tärnaby. Många barn från flera skolor är på plats, en liten eld brinner och fyra samiska flaggor vecklar ut sig i vinden.

Känslorna kring språket ger förstås också draghjälp, så här säger några av barnen i studien. "När jag pratar samiska känner jag mig som en viktig person" och "När jag pratar samiska känner jag mig vacker".

8 av 10 barn tycker att det känns bara roligt, bra, kul att tala samiska. Hälften nämner att de känner sig som samer eller mer som same när de talar sydsamiska och nästan alla, 95 procent uppfattar samiska som ett nyttigt språk.

Reporter Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista