Foto: Frida Fernqvist/ SR
JÅHKÅMÅHKKE/JOKKMOKK

Oenighet kring förstudie om gruveffekter

Jokkmokks kommun vill se vad en gruvetablering i Kallak skulle betyda för kommunen, och förbereda så att en övergång till gruvort går smidigt. Därför beslutade kommunstyrelsen under måndagen att gå vidare med en förstudie. Men oppositionen tycker att satsningen är för snäv och gruvpositiv 

Syftet med förstudien är att få en så kostnadseffektiv samhällsomvandlings-process som möjligt, om det blir en gruva i Jokkmokk. En projektledare och en grupp med representanter från Jokkmokks kommun och näringslivsbolaget Strukturum AB kommer att leda arbetet. Vid behov kan det tas in andra representanter, skriver kommunen i ansökan till Länsstyrelsen i Norrbotten.

- Det är inte kommunen som tar beslut i gruvfrågan, om beslutet kommer eller om någon annan större industriell satsning kommer hit vill vi vara förberedda, för annars hinner vi inte. Det är bättre göra studien nu så att alla får komma till tals, säger Anna-Greta Kvickström vice ordförande för kommunstyrelsen (s).

Oppositionen reserverade sig. Henrik Blind för miljöpartiet säger att han tycker projektbeskrivningen är för snäv.

- Själva satsningen är bra, men man har snävat in sig när det bara är de socioekonomiska effekterna som ska utredas. När man nu gör det borde det göras en socialkonsekvensutredning, och titta på de kulturella, sociala och ekonomiska delarna. Det blir missvisande som det nu är planerat.

Kommunen räknar med att förstudien kommer kosta 3.4 miljoner kronor, varav tre miljoner kronor ska komma i form av stöd från Landstinget och Länsstyrelsen. Studien ska pågå under det här året, berättar Anna-Greta Kvickström. Hon menar att alla kommer komma till tals under förstudien och menar att de kommer titta även på de kulturella och sociala bitarna av en stor industriell etablering.

- Oppositionen hade en annan definition. Efter förstudien, när man går vidare i genomförandefasen i projektet, kommer det bli tydligare hur etablering påverkar samhället och alla som bor och verkar här.

Kommunen har redan börjat söka efter externa företag som kan hålla i arbetet med förstudien.

- Man utgår från ett grundläge att det blir en gruva. Vi hade velat ha ett mer förutsättningslöst utgångsläge. Nu ska man ska titta på nyföretagandet i samband med en eventuell gruvetablering, men man glömmer bort de befintliga näringarna, säger Henrik Blind, miljöpartiet.

Mikaela Sjöstedt
mikaela.sjostedt@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista