Lund

Oväntat fynd av borttappat skelett

Ett oväntat fynd av ett borttappat skelett av aboriginskt ursprung har gjorts i Lund. Nu ska australiska ambassadören kontaktas.

Skelettet har varit borta ända sedan Historiska museet i mitten av 1990-talet fick uppdraget att förvalta alla mänskliga kvarlevor som tillhört den numera nedlagda anatomiska institutionen. Skelettet upptäcktes när två av Historiskas museets medarbetare besökte Livets museum i samma stad.

- Där stod ett skelett som påminde väldigt mycket om det saknade. Efter en granskning av dokumentationen och en osteologisk undersökning kunde vi konstatera att det var rätt skelett. Och enligt den information som fanns skulle det vara av aboriginskt ursprung, säger Per Karsten, museichef vid Lunds universitets historiska museum, till sydsvenskan.se.

Det är inte första gången som aboriginska kvarlevor hittas i Lund. 2008 återbördades två kranier som funnits i de anatomiska samlingarna till Australien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista