Mats Berg, ordförande Girjas sameby Arkivfoto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Planer på 52 nya vindkraftverk oroar Girjas sameby

1:02 min

En ny vindkraftpark är under planering öster om byn Ullatti, på kommungränsen mellan Gällivare och Pajala. Företaget O2 Vindkompaniet har till länsstyrelsen lämnat in en ansökan om att få uppföra 52 vindsnurror. Den planerade vindkraftparken berör ett vinterbetesområde för Girjas sameby - och ordförande Mats Berg är bekymrad.

- Det innebär ännu ett intrång på samebyns marker och vi kan inte medverka till detta, inte idag med alla andra hot som hänger över samebyn, säger Mats Berg.

Girjas sameby har sitt huvdsakliga renbete inom Gällivare kommun, och inom samebyn pågår också intensiv prospektering efter mineraler. Samebyn har protesterat mot gruvplanerna och Mats Berg har själv profilerat sig som aktiv gruvmotståndare.

Och han ser en vindkraftssatsningarna som en förlängning på de planerade gruvorna i området.

- Man ska inte bortse från gruvplanerna. Ska man öka gruvproduktionen behövs det mer energi. Det finns ett klart samband, säger Berg.

Vindkompaniet har i sin miljökonsekvensbeskrivning påpekat att det saknas relevant kunskap om hur renar påverkas av vindkraftverk, men att det ändå finns erfarenheter och begränsad forskning som pekar på viss störning.

Företaget gör dock bedömningen att störningarna blir måttliga, men med ett stort mått av reservation eftersom kunskapsläget är begränsat.

- Det får ju länsstyrelsen besluta men vi bedömer att detta sker med minimal påverkan, säger Peter Kalla, projektledare hos O2 Vindkompaniet.

När det gäller byggandet av själva parken så kan störningarna minimeras genom att byggfasen sker på sommaren, menar företaget.

O2 Vindkompaniet har sedan tidigare uppfört 30 vindkraftverk på lågfjället Sjisjka, ett projekt som Girjas sameby accepterade.
Men Mats Berg är alltså mer tveksam nu.

- Vi har tagit samhällsansvar och släppt in en vindkraftspark. Det borde räcka.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista