1 av 2
Rönnbäcken. Foto: SVT
2 av 2
Torkel Stångberg från Vaapsten Sijte. Foto: Tobias Poggats
Rönnbäcken

Vill ha ny fornminnesinventering av det planerade gruvområdet utanför Tärnaby

1:22 min

Det behövs en ny fornminnesinventering av det planerade gruvområdet på Rönnbäcksnäs utanför Tärnaby.
Gruvbolaget Nickel mountain har bekostat en utredning 2010 men Vaapsten sijte anser att den behöver kompletteras, och söker nu pengar för en egen undersökning.

Vaapsten Sijte har ansökt om pengar från Sametinget och Storumans kommun för att forminnesinventera det planerade gruvområdet i Rönnbäcksnäset utanför Tärnaby.

Med inventeringen vill man synligöra de lämningar som riskeras att utplånas om gruvan blir verklighet.

- Vi vill i sommar genomföra fornminnesinvenetringar med eget folk, samt bjuda in allmänheten att delta och vi ser gärna att ideella krafter kommer att ställa upp också, säger Torkel Stångberg.

Under den fältundersökningen som Vaapsten sijte gjorde förra sommaren gjordes ett fynd, ett barktäckt som användes förr till hushållning.

- Vi vet att det finns mer där ute, men det är svårt att säga hur mycket mer, säger Torkel Stångberg.

På uppdrag av gruvföretaget Nickel Mountains har det gjorts kulturmiljöanalys för den Miljökonsekvensbeskrivning som företaget måste ha med i sin tillståndsansökan. 

Men Vaapsten sijte anser att den inte täcker allt för att analysen var beställd av gruvbolaget.

Torkel Stångberg säger att de har rört sig i samma område och hittat fynd så det finns mera, frågan är bara hur mycket som finns.

- Man skall komma ihåg att dom här samiska fornlämningar är ju ingen förnybar resurs, det är ju sådant som aldrig skulle komma tillbaks ifall det blir en gruva här, säger Torkel Stångberg.

Reporter Karen Eira
karen.eira@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista