Vy över Stekenjokk. Foto: Mikaela Sjöstedt/ SVT Sápmi
stihke/stekenjokk

Delade meningar om nyttan med gruvan

Stekenjokkgruvan har tagits emot med öppna armar av beröda kommuner och stora delar av det lokala näringslivet. Men både rennäringen och länsstyrelsen har sagt nej till gruvan.

Det är företaget Vilhelmina mineral som ansökt om bearbetningskoncession för den nedlagda gruvan i Stihke/Stekenjokk med tillhörande malmfyndigheten Levi, vid länsgränsen mellan Västerbotten och Jämtland.

Företaget räknar med att det finns omkring tio miljoner ton brytvärd malm av koppar och zink i första hand och silver, guld och bly i andra hand.

Fyndigheten bedöms vara brytvärd i 15 år och företaget räknar med omkring 150 direkta arbetstillfällen och 600-750 arbetstillfällen totalt.

Gruvan har tidigare varit i drift mellan 1976 och 1988 och då bröt Boliden sammanlagt 7,2 miljoner ton malm.

De berörda kommunerna Strömsund och Vilhelmina har ställt sig positiva liksom det lokala näringslivet som menar att detta är den viktigaste satsningen som görs i Vilhelmina kommun.

Även det kommunala samverkansorganet Region Västerbotten har ställt sig positivt till ansökan.

Men gruvan ligger också inom kärnområdet för renskötsel och samebyarna Vilhelmina södra och Voernese har sagt nej till en gruva.

Området ligger inom åretrunt-markerna för Vilhelmina södra och samebyn menar att en gruva skulle omöjliggöra renskötseln i området.

Och för detta har samebyn fått stöd från länsstyrelserna i både Västerbotten och Jämtland, som båda avvisar en gruva.

I första hand med hänvisning till renskötseln och i andra hand för att en gruva skulle strida mot övriga miljö- och naturintressen.

Vilhelmina mineral har försökt bemöta detta med att erbjuda en årlig ersättning till Vilhelmina södra på en halv miljon kronor, att finansiera ett samiskt kulturcentrum i Klimpfjäll samt att fondera investeringspengar för rennäringen.

Men Vilhelmina södra har svarat med att den enda skadelindrande åtgärden är att skrota gruvplanerna helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".