Rádio Sápmi

Seriestrippar ska sudda ut fördomar

Skielta: "Kunskapen är så pass låg"
5:19 min

En ny broschyr från Samiskt informationscentrum ska bemöta fördomar om samer på ett humoristiskt sätt. Med hjälp av tecknade serier förklarar broschyren bland annat att alla samer inte bor på fjället och att också samer kan vara långa. Anna Skielta från Samiskt informationscentrum har varit med och tagit fram häftet.

Fördomar om samer förekommer fortfarande och därför har Samiskt informationscentrum tagit fram en broschyr som med hjälp av tecknade serier ska bemöta påståenden som att "samer bor i kåtor på fjället" eller att "alla samer har renar".

Anna Skielta på Samiskt Informationscentrum har varit med att ta fram materialet, och hon menar att det finns ett behov av mer information.

– Vi får otroligt många frågor där man ser att kunskapen är så pass låg. Frågorna grundar sig på fördomar och stereotyper, men det behöver inte betyda att det finns en illvilja eller motvilja mot samer utan man bär de här fördomarna och har aldrig fått kunskapen. Så då tänkte vi att nu lyfter vi upp det här och förklarar hur det ligger till, säger Skielta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".