1 av 6
...och han hade gjort den här kniven.
2 av 6
Anne Nutti och Ella-Li Spik. Foto: Lars-Ola Marakatt
3 av 6
Tavlor av Leila Nutti som nu är i någon annans ägo. Foto Lars-Ola Marakatt.
4 av 6
Rekordmannen Nikolaus Kitoks 63 marknad och han sålde slut på sina tavlor redan vid lunchtid på lördagen. Foto: Lars-Ola Marakatt.
5 av 6
Jan-Ola Landin från Junosuando agerade knallare...
6 av 6
Många stannade vid denna text som fanns på marknadsområdet i Jokkmokk: Foto: Lars-Ola Marakatt

Krönika om Jokkmokks marknad: “Samiskt för hela slanten”

Klockan är halv åtta på söndagmorgon. Årets peak är förbi. Extasen är ett eko i huvudet.  Dansmovsen på samedansen för några timmar sedan är ett minne blott. Frukostmackan på hotellet åker ner och samtidigt väcker bordsgrannen till eftertanke med orden “Det blev samiskt för hela slanten”.

Säga vad man vill om bojkott eller inte. Jokkmokks marknad är och har alltid varit en handels- och mötesplats där idéer föds och känslor svallar. Det som långt tillbaka var ett skatteparadis för kungen har nu blivit ett paradis för samisk skönkonst.

Skulle jag ha varit arrangör för marknaden i Kiruna eller Gällivare så vore jag avundsjuk. För Jokkmokks marknad är en samisk explosion i all dess prakt som lockar folk från hela världen. Bara på några timmar stötte jag på amerikaner, kineser, spanjorer och japanska tomtar (ja, i riktiga tomtedräkter!)

Men mitt i detta ska också sägas att hotet om knalledöden har nått Jokkmokk. Knallarna var färre i år och i marknadsarrangörernas hjärtan gnager säkert en oro. En viss frustration kunde märkas bland knallarna sent på lördag eftermiddag då prutandet var i full gång: "Jag har kört i 170 mil för att komma hit till marknaden och har du inte råd med ett par yllesockar till ordinarie pris så får det vara", skrek en av försäljarna.

Sällan har väl Per Kuhmunens vita härkar fått så mycket konkurrens om mediernas uppmärksamhet som i år. Vänsterpartister, miljöpartister, sverigedemokrater och den dystert svarta renrajden trängdes om utrymmet.

Räknade till 16 samiska konstnärer, artister och slöjdare som meddelat att deras hjärta sa nej till att ställa upp som skyltdockor för Jokkmokks kommun. Sedan räknade jag till 23 samiska försäljare som sålde slöjd på Samernas utbildningscentrum. De flesta var på plats och tavlorna blev slutsålda och knivarna var så många att jag till slut inte valde någon. "Vi måste välja. Antingen går du till gruvan eller så står du här och säljer", sa en av sameslöjdarna.

Årets marknad var, som min bordsgranne uttryckte det, “Samiskt för hela slanten”. Konserterna, föreläsningarna, utställningarna, dansen, musiken, maten och även den politiska debatten målades i de samiska färgerna.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".