Till vänster Per Ullberg huvudrollsinnehavaren, höger Anders Kungsman konstnärlig ledare och manusförfattare på Öresundsteatern. Foto: Csaba Bene Perlenberg/Öresundsteatern.
Rádio Sápmi

Teaterpjäs berättar om när samer ställdes ut i Europa i början av förra seklet

9:53 min

Lappkaravanen heter Öresundsteaterns planerade sommarföreställning som berättar om företeelsen då samer och samisk kultur visades upp på djurparker i Europa i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. – Det finns paralleller till hur vi idag ser på minoriteter i Europa, till exempel romerna, säger Anders Kungsman, konstnärlig ledare på Öresundsteatern. 

Lappkaravanen ska spelas i flera jätte-lavvun, Sofia Jannok har tackat ja till att skriva musiken till pjäsen och de samarbetar också med sameföreningen Samer i Syd som kommer att fungera som referensgrupp när det gäller historiska och kulturella bitar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista