1 av 3
Henrik Haurlaut lyckades riktigt bra i sitt andra åk och tog sig till final. Foto: AP Photo/Sergei Grits
2 av 3
Henrik Haurlaut föll efter ett hopp i sitt första åk. Foto: AP Photo/Andy Wong
3 av 3
Henrik Harlaut, Oscar Wester, Emma Dahlström och Jesper Tjäder på pressträff med OS-uttagna slopestyleskidåkarna innan avresan till OS i Sotji, Ryssland. Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

Jesper Tjäder missar OS-finalen: Det gick väl så där

Jesper Tjäder: Det är ganska tuffa förhållanden
1:12 min

Samiske medaljhoppet i OS Jesper Tjäder missade finalen i freestyleskidåkningens slopestyle. Tjäder fick inte till det i första åket och ramlade efter ett hopp i andra åket. Däremot slog Henrik Haurlaut till med ett riktigt bra andra åk och tog sig till final genom att placera sig på 11:e plats.
"Det är ganska svårt att landa ett åk i de här mjuka, såsiga landningarna", sa Tjäder efter tävlingen. 

Ingen av de svenska åkarna lyckades riktigt fullt ut i första åket. Oscar Wester låg på 14:e plats, 19-årige Jesper Tjäder låg på 15:e plats och Henrik Haurlaut 21:a. Ingen av dem på finalplats då det är de 12 första som tar sig till final. 

 – Det gick väl så där, första åket jag körde hade jag lite problem och tog det lungt på hoppen och hoppades på att landa ett bra andra åk.

Jesper Tjäder satsade alltså på att förbättra sin position i det andra åket, men det höll inte hela vägen utan han föll efter ett av hoppen.

 – Jag fick lite dålig fart i första hoppet och ramlade, det var synd.

Men trots finalmissen så är Jesper tjäder ändå ganska nöjd med tiden i Sotji.

 – Träningarna har gått riktigt bra och jag har landat lite nya trick, så det har varit riktigt bra dagar.

Vad gäller de övriga svenskarna så startade 18-årige Oscar Wester andra åket stabilt och det såg bra ut ända mot slutet av banan. Men Wester satsade på en trippel i ett av hoppen, det är ett av de svårare hoppen, och Wester lyckades inte landa stående, även han missade därmed finalen.

Henrik Haurlaut gjorde däremot ett riktigt bra andra åk och fick poängen 83,20, vilket gav honom en 11:e plats och kvalificering till finalen.

De tre åkarna från Sverige ligger i världstoppen i skidornas slopestyle. 22-årige Henrik Harlaut har blivit fyra i X Games och presenterat en rad nya hopp som ingen annan i världen klarar av. Oscar Wester från Täby blev ifjol sjua på VM och klev upp på pallen i världscupen. 

Jesper Tjäder från Östersund ligger tvåa i världscupen där han varit tvåa två gånger, fyra en gång och i final i alla fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".