Kiruna stadshus. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
GIRON/ KIRUNA

Kiruna kommun får köpa mark av staten för stadsflytten

Kiruna kommun får köpa två markområdet av staten inför stadsomvandlingen. Det handlar om två olika markområden i anslutning till Kiruna tätort. Ett område mellan Lombolo och Kiruna flygplats som ska bli Kirunas nya industriområde. Det andra området är i anslutning till den nya stadskärnan i Jägarskoleområdet.  

För området vid Jägarskolan har inga remissinstanser nekat till försäljning och därför ger nu regeringen sitt klartecken. Tidigare har länsstyrelsen i Norrbottens län och Jordbruksverket sagt nej till att kommunen ska få köpa marken som planeras bli industriområde, på grund av att det idag är en flyttled för Gabna sameby och är av riksintresse för rennäringen.

Men sedan en överenskommelse har gjorts mellan samebyn och kommunen ser inte länsstyrelsen längre något hinder till friköp av marken. Överenskommelsen mellan Gabna sameby och Kiruna kommun innebär att stängsel ska byggas mot tomtgränsen mot renflyttled och rastbetesområden och att skoter- och hundspannsleder ska dras om gemensamt.

Jordbruksverket har däremot fortsatt neka till friköp av industrimarken med hänvisning till att området är av riksintresse för rennäringen. De menar att kommunen inte heller har visat på alternativa områden för verksamheten. Trots detta har nu regeringen efter en samlad bedömning fattat beslut i frågan och ser inget hinder till ett friköp av markområdet.

Marie-Lousie Niia
marie-louise.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista