Sofia Jannok, Pressbild

Sofia Jannok tilltänkt att hjälpa Sverige att sälja Jas-Gripen plan

Umeå Kulturhuvudstad 2014 och ett framträdande av Sofia Jannok ingår i den hemliga plan som Sveriges ambassadör i Schweiz lagt upp för att få schweizarna att säga ja till JAS-Gripen och affären värd 23 miljarder.

Den 19:e maj ska Schweiz via en folkomröstning avgöra om landet ska satsa på 22 svensktillverkade plan av modell Jas-Gripen. Varje plan beräknas kosta 1 miljard kronor och hela affären vara värd 23 miljarder. Igår kunde Sveriges Radio avslöja att också svenska staten har lagt sig i för att påverka folkomröstningen.

För att landet ska köpa Jas-Gripen ska Sveriges ambassad i Schweiz ordna olika PR-aktiviteter för påverka schweizarna att rösta för ett köp. En av artisterna som är tilltänkta är Sofia Jannok.

I det hemligstämplade dokumentet går att läsa att ett media event ska hållas i Schweiz med bland annat Umeå Kulturhuvudstad 2014 och Sofia Jannok som ska resultera i artiklar i diverse tidningar. Här ett utdrag ur dokumentet:

mars/april:
Mediaevent m.a.a. Umeå Kulturhuvudstad 2014. Ev. med konsert av
Sofia Jannok och schweizisk artist.
- Mål: Artiklar i div. tidningar.

Sofia Jannok har inte ställt upp för intervju idag. Hon bekräftar att hon fått en preliminär förfrågan om ett framträdande i Schweiz, men att hon inte fått någon information om att det skulle kopplas till Jas-Gripen affären.

Lars-Ola Marakatt i samarbete med SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista