Vilhelmina södra sameby har begärt skyddsjakt på Junselevargen. Foto: Naturvårdsverket
Junsele

Ja till skyddsjakt på Junselevargen

Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på ett vargpar, den så kallade Junselevargen och en varghane. Det är Vilhelmina södra sameby som begärt skyddsjakt för att vargparet angriper och skingrar renar. Fem till åtta renar bedöms ha dödats sedan i mitten av december.

- Det finns cirka 2000 renar i området. Samebyn har försökt styra renarna åt ett annat håll, men det är extra svårt ett sådant här år med dåligt bete, säger Jenny Wiik Karlsson, förbundsjurist SSR.

Junseletiken anses genetiskt viktig eftersom hon inte är släkt med den inavlade svenska vargstammen, därför har tidigare års beslut om skyddsjakt överklagats och har ännu inte avgjorts i domstol.

Varghonan har flera gånger flyttats söderut för att inte störa renskötseln, men alltid tagit sig tillbaka. Hittills har flyttarna av henne och ersättningar till bland annat samebyar kostat Naturvårdsverket mer än sju miljoner kronor.

Naturvårdsverkets bedömningen är att det saknas andra lämpliga lösningar. Skyddsjakten beviljas från 17 februari till 10 mars.

Mikaela Sjöstedt
mikaela.sjöstedt@svt.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".