Junselevargen. Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Skyddsjakten på Junselevargen överklagas

Naturvårdsverkets beslut om ja till skyddsjakt har nu överklagats till förvaltningsrätten. Det är föreningen Nordulv som i sin överklagan också begär att beslutet omedelbart ska upphävas. 

Förvaltningsrätten ska idag, eller i början av nästa vecka ta beslut om jakten ska stoppas i väntan på ett beslut i frågan. Jakten var annars beräknad att påbörjas på måndag. 

SVT Mittnytt rapporterar att Nordulv i sin överklagan hävdar att tiken är genetiskt viktig för den svenska vargstammen och att den juridiska processen kring förra årets skyddsjaktsbeslut på tiken inte är färdig.

Ja till skyddsjakt på Junselevargen

Vilhelmina södra sameby har begärt skyddsjakt på Junselevargen. Foto: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på ett vargpar, den så kallade Junselevargen och en varghane. Det är Vilhelmina södra sameby som begärt skyddsjakt för att vargparet angriper och skingrar renar. Fem till åtta renar bedöms ha dödats sedan i mitten av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".