Junselevargen

Beslut från kammarrätten: "Det var rätt med skyddsjakt"

Samtidigt som årets skyddsjaktsbeslut kring Junselevargen är överklagat så kommer Kammarrätten med en dom kring förra årets jakt. Enligt den så fanns det grund för skyddsjakt på tiken i fjol.

Svenska Samernas Riksförbunds jurist Jenny Wik Karlsson välkomnar beslutet.

 – Det känns bra att Kammarätten äntligen fattat beslut i frågan och att vi nu har en vägledning över vilka kriterier som gäller för skyddsjakt på ett övergripande plan, säger Jenny Wik Karlsson som också är ombud för Vilhelmina södra sameby.

Ärendet med den så kallade Junselevargen har pågått i över ett år.

 – Att Kammarätten i sin dom anser att Naturvårdsverkets bedömning var korrekt är naturligtvis ett stöd då vi idag står inför ett liknade scenario med en beviljad skyddsjakt som till största sannolikhet kommer att överklagas, avslutar Jenny Wik Karlsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista