Två skadade i lavin i Kittelfjäll

Efter en lavin i Kittelfjäll fick två skadade kvinnor vänta på räddningen i fyra timmar i svåråtkomlig terräng. De drabbade åkte offpist i ett farligt område på söndagen.

En man och två kvinnor drogs med i en lavin i Kittelfjäll vid lunchtid på söndagen. En kvinna drabbades av benbrott och den andra skadade en fotled. Räddningsmanskapet fick det också kämpigt.

- Det är mycket oländig och svårtillgänglig terräng, säger Markus Karlsson, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Fjällräddarna försökte nå de skadade med pulkor dragna av snöskotrar. Men till slut var det fötter och snöskor som gällde innan de skadade vid 16-tiden låg i pulkorna.

Kittelfjäll hade på söndagen en trea på den femgradiga skalan för lavinrisk. Det innebär "farliga förhållanden". Men det gäller bara anläggningens pistade område. De drabbade åkte offpist, där det är ännu farligare.

Per-Olov Wikberg, samordnare vid Fjällsäkerhetsrådet, påpekar att stark vind rådde i fjällen i helgen. Då yr ofta nysnö in och lägger sig i ett mer lättrörligt skikt på äldre, mer packad snö vilket ökar riskerna.

- När det har blåst så här är det fullt möjligt att uppåt två meter snö kan driva in i läsluttningarna. Och det är ju främst där folk vill åka offpist, säger Wikberg till TT.

Tomas Bengtsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".