Paus i förhandlingarna när Nordmalingsmålet behandlades i Högsta domstolen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
Ruoŧŧa / Sverige

Ny bok om historisk rättegång

2:28 min

Snart tre år efter domen i det så kallade Nordmalingsmålet kommer nu en bok som bland annat beskriver den juridiska processen bakom domen.

Nordmalingsmålet inleddes 1997 när ett antal markägare vände sig till domstol och hävdade att de tre samebyarna Ran, Ubmeje och Vapsten saknade renbetesrätt på deras fastigheter.

Detta var ett i raden av liknande mål där samebyarna gått förlorande ur striden – men i Nordmaling vände lyckan för samebyarna när Högsta domstolen 2011 avfärdade markägarna.

– Det här kan ju vara en öppning, det kan få staten att svänga och äntligen komma till skott och underteckna ILO 169. Det är ju nyckelpunkten i hela det här, säger bokens redaktör, professor emeritus Bo Andersson.

Boken, som heter "Samer - Om Nordmalingdomen och om ett urfolks rättigheter och identitet", är uppdelad i fyra olika områden där huvudtemat om Nordmalingsmålet har skrivits av de inblandade juristerna och experten på samerätt, Marie Hagsgård.

– Samerna har varit genom den ena rättegången efter den andra, säger Andersson. De har skuldsatt sig på ett sätt som är helt otillständigt i en stat som vi kallar demokrati. Äntligen, för en gångs skull, har man tagit hänsyn till hävdvunnen rätt, menar han.

Men boken innehåller ytterligare tre teman: Rättighet och rättvisa, makt och ickemakt, samt samerna i litteraturen och bland övriga författare finns de samiska forskarna Erik Oscar Oscarsson, Johannes Marainen och Lars Thomasson.

– Jag hoppas att den här boken får en spridning så att den väcker intresse, och att kunskapen sprids. Det är så oerhört många som inte har en aning om de samiska frågorna, om samisk kultur och samerättsliga frågor. Det här hänger samman med att i skolornas läromedel finns nästan ingenting om detta.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista