Niila Inga, Laevas sameby. Foto: Anna-Maria Ahlén.
Laevas

Laevas sameby i krigszon

I veckan startar en två veckor lång vinterövning för fallskärmsjägare vid K3 i Karlsborg som ska träna överlevnad i vinterklimat mellan Kiruna och Svappavaara. Men detta skapar oro bland Laevas samebys renägare som försöker överleva vintern.

Sedan slutet på 80-talet har Laevas sameby ett avtal med militären om samutnyttjande av Kalixfors skjutfält mellan Kiruna och Svappavaara. Där har det pågått skjutövningar och vinterövningar årligen. Men inför i år är övningarna längre än de brukar vara och militären har flaggat för att folk inte ska befinna sig i området under två veckor.

-         Vi måste få tillgång till området mellan övningarna, säger Tor-Erik Huuva ordförande i Laevas sameby.

Han och andra renskötare i landet upplever nu en av de tuffaste vintrarna på länge och över trettio av de 52 samebyarna har dåligt renbete. Laevas sameby är en av dem. Det är den hårda blidan och de ymniga snöandet i mellandagarna som skapade problem för renarna att få tag i föda. Samebyn har en vinterhjord på 8 000 renar och vintergrupperna är nu tillsammans och renarna är utspridda över ett stort område från Svappavaara till fjällen i trakterna mot Norge. I och med att det är så tät terräng så vet inte renskötarna hur mycket renar som befinner sig inom skjutfältet.

-         Renarna i området där övningen ska hållas går efter träden och rädslan är att de ska skrämmas därifrån och också de hamna på fjället för tidigt, säger Niila Inga, renskötare i Laevas.

Renskötarna är oroliga att renarna som är i dålig kondition ska stressas och kanske inte överlever vintern. Nila Inga vill att militären ska anpassa övningen så att det inte stör renskötseln i området.

Under övningen ska militären skjuta skarpt, hålla överlevnadsövningar och ta sig fram med skoter och på skidor, berättar Ulf Wande, chef för Kalixfors skjutfält. Han är mycket mån om att komma överrens med samebyarna så de stör renskötseln så lite som möjligt. Och säger att de redan har flyttat på en övning som skulle hållas i januari på grund av renskötselns problem.

-         Vi ska försöka komma överrens så långt det är möjligt, säger Ulf Wande.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista