Sametingets plenum i Vilhelmina förra året. Foto: Sophia Rehnfjell/ Sveriges Radio Sameradion
Ubmeje / Umeå

Idag börjar Sametingets plenum i Umeå

Idag samlas Sametingets ledamöter i Umeå till årets första plenum. Bland de viktigare frågorna på dagordningen kan nämnas Sametingets gruvpolicy, den framtida samepolitiken och så klart också Sametingets budget.

Årets budget är ungefär 192 miljoner kronor, bland annat kulturbidrag, statsbidrag till samiska förvaltningskommuner och största delen - 108 miljoner - i potten Rennäringens främjande, som också innehåller rovdjursersättningar.

Det styrelsen är oenig om är arvodet för styrelseledamöterna. Majoriteten med Jakt- och fiskesamerna i spetsen vill öka årets anslag från totalt 800 000 till drygt 1,5 miljoner, med motiveringen att styrelsen efter valet har utökats från fem till sju personer. Men både Samelandspartiet och Skogssamerna har reserverat sig och menar att pengarna inte räcker inte till det.

En annan viktig fråga nu till veckan är Sametingets syn på mineraler och gruvor i Sápmi, som det lär bli debatt om. Det här är en långdragen fråga som varit uppe i plenum två gånger tidigare och då stod striden om formuleringar i gruvpolicyn. Det slutade med att plenum antog några övergripande principer samt att skicka ut frågan på remiss till det samiska samhället.

Därefter har frågan behandlats av både styrelsen och rennäringsnämnden och det har slutligen landat i ett förslag som lagts fram till plenum. De tre oppositionspartierna är irriterade över handläggningen och har därför reserverat sig i styrelsen.

Bland motionerna märks partiet Samernas gigantiska motion, en bra bit över hundra sidor med förslag om en ny samepolitik och hur samiska rättigheter ska fördelas bland samer. Styrelsen föreslår att plenum antar motionen. Men Samelandspartiet, Skogssamerna och Guovssonásti har reserverat sig. Dels tycker de att motionen inte har beretts på rätt sätt och så hänvisar de till Sametingsordningens paragraf 71, som säger att ämnen av olika slag inte får tas upp i en och samma motion.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista