1 av 2
Foto: Umeå universitet
2 av 2
Elina Kaarlejärvi. Foto: Umeå Universitet
Forskning

Renens betande kan motverka effekten av global uppvärmning

Tidigare studier visar att låglandsväxter som inte är fjällväxter kommer att flytta högre upp på kalfjället till följd av klimatförändringarna. Nu visar en avhandling av ekologen Elina Kaarlejärvi att renens betande kan motverka den effekten. 

Tidigare studier visar att tillväxten av buskar på kalfjället ökar vid varmare klimat, att arterna växer snabbare och blir mycket större. Men Elina Kaarlejärvi menar att det inte automatiskt kommer att ske en utbredning av växter på kalfjället om klimatet blir varmare.

 – Typiska låglandsväxter som jag i mina fältexperiment planterade på kalfjället, till exempel rallarros, rödblära och kvanne, åts upp av renarna. Fjällväxter på kalfjället är vanligtvis små, och därför blir de större och mer näringsrika låglandsväxterna lättare att upptäcka och äta, säger Elina Kaarlejärvi, i ett pressmeddelande.

Vid ett fältexperiment vid fjället Låktačohkka, två mil väst om Abisko, visar resultatet att renens betande håller buskvegetationen låg och förhindrar nya arters invasion på fjället, vilket skyddar fjällvegetationen. 

– Förändringar i fjällvegetationen beror mycket på antalet renar i området. Ett måttligt betande förhindrar migration av nya arter och minskar vegetationens tillväxt. Antalet renar varierar dock mycket mellan olika områden och från år till år. Det betyder att vi kan förvänta oss snabbare förändringar till följd av ett varmare klimat i områden som inte betas, säger hon.

Resultatet från Elina Kaarlejärvis studie visar att växtätare som sorkar och harar, men speciellt renen, spelar en viktig roll för fjällmiljön.

Avhandlingen försvaras vid Umeå universitet den 21 februari.

 

Marie-Louise Niia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista