Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Ruoŧŧa / Sverige

Miljardsatsning för att öka mobiltäckningen i glesbygden

En miljardsatsning på utbyggnaden av mobilnätet i hela Sverige ska genomföras av Tele2 och Telenor. Täckningen i glesbygden ska öka och störst blir utbyggnaden i Norrbotten och de nordligaste länen.

Tele2 och Telenor miljardsatsar för att tillsammans bygga ut 2G-nät för mobiltelefoni och 4G-nät för mobila datatjänster. Främst sker utbyggnaden i glesbygden och målet är 90 procents geografisk täckning i landet.

- Nu ökar vi också på ytan, så att vi får täckning inte bara där man bor eller arbetar. Man ska kunna vara helt mobil också ute i skogen, vid sin brygga, vid sommarstugan eller vad man än gör, säger Thomas Ekman, vd för Tele2 Sverige, till TT.

I dag hävdar bolagen 99 procents befolkningstäckning. Den geografiska täckningen ligger dock på cirka 70 procent. Men nu ska vita fläckar i glesbygden fyllas ut fram till 2016 och kapaciteten i näten öka, skriver Dagens Nyheter.

I Norrbotten, med störst utbyggnad, ska antalet basstationer öka med 242 procent. I de fyra nordligaste länen ökar stationerna med drygt 140 procent i snitt, i övriga delar av landet med cirka 40 procent.

- Efter att ha byggt ut näten där det finns mest människor tar vi nästa steg och bygger riktigt bra täckning i glesbygden, säger Lars-Åke Norling, vd för Telenor Sverige, till TT.

Telia Sonera satte i maj i fjol samma ambition för geografisk täckning till 2015, och Tele2 och Telenor vill inte vara sämre.

- Vi vill förbättra för våra befintliga kunder, men också matcha Telia på täckning och plocka nya kunder, säger Norling.

Utbyggnaden sker via gemensamma bolaget Net4Mobility, och ger täckning på ytterligare cirka 100 000 kvadratkilometer.

Men innan stationerna kan byggas väntar förhandlingar med många hundra markägare, länsstyrelser, elbolag och kommuner. Ett aber har varit att handläggningstiderna för bygglov har skiftat kraftigt över landet.
Tele2 och Telenor ska snarast informera kommunerna. Och båda vd:arna hoppas på effektiva processer för byggloven.

- Alla vill ju också ha bra täckning lokalt, säger Norling.

Ekman tycker ändå att kommunerna mer börjat inse sitt eget ansvar vad gäller stadsplanering och täckning.

- Men rent generellt behöver handläggningstiderna speedas upp.

Tomas Bengtsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".