Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
UBMI/UBMEJE/UMEÅ

Oppositionen kritisk till arbetet med gruvpolicy

Publicerat måndag 17 februari 2014 kl 14.34
Stinnerbom och Jonsson i debatt om gruvpolicy
(11 min)
Styrelsens ordförande Håkan Jonsson (Jakt- och fiskesamerna) och styrelseledamoten Marita Stinnerbom (Guovssonásti). Foto: Thomas Sarri/Sameradion

Gruvpolicyn tycks bli en het fråga vid veckans sametingsmöte i Umeå - tre partier har nämligen reserverat sig mot styrelsens beslut i frågan.
Styrelseledamoten Marita Stinnerbom från Guovssonásti säger att de fick förslaget till gruvpolicy precis innan styrelsemötet - och det är inte acceptabelt menar hon.

I januari behandlade styrelsen frågan om Sametingets gruvpolicy och styrelsemajoriteten antog då ett förslag, som nu lagts fram till Sametingets plenum.

Marita Stinnerbom säger att förslaget lades fram strax innan mötet.

- Det finns inte tid att sätta sig in i dokumentet och dess förändringar. Och det märkte man på mötet när ledamöterna inte satt sig in i ärendet utan man förlitade sig på kansliet. Jag tycker arbetssättet är under all kritik, säger Marita Stinnerbom.

Förutom Marita Stinnerbom så har även Jan Rannerud från Skogssamerna och Ingrid Inga från Samelandspartiet reserverat sig på ungefär samma grunder.

Styrelseordförande Håkan Jonsson medger att förslaget lagts fram i senaste laget och skyller delvis på oklarheter om det är styrelsen eller rennäringsnämnden som har haft ansvar för frågan.

Han säger dock att dokumentet är levande och kan förändras eftersom.

- Det är emellertid viktigt att vi kommer till ett beslut idag. Kansliet har berett det här materialet där alla yttranden ska finnas integrerade. Jag har fullt förtroende för Sametinget. Men det finns detaljer som vi kan finslipa under dessa dagar, säger Jonsson

Sametinget har i över två år behandlat förslaget till en gruvpolicy utan att komma överens.

Partierna är eniga om att den svenska minerallagen måste förändras för att ta mer hänsyn till de samiska rättigheterna.

Men hur detta ska formuleras i policydokumentet kan partierna inte komma överens om - Guovssonásti, Samelandsparŧiet och Skogssamerna menar att samebyarnas rättigheter blir satta på undantag i det liggande förslaget.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".