Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Olle Kejonen / Sveriges Radio Sameradion
Sápmi

Håkan Jonsson stödjer svenskt anslutande till ILO 169

Jonsson: "Vi är ju tvungna att kompromissa"
3:08 min

Jakt- och fiskesamerna har genomgående sagt att de inte stödjer en svensk anslutning till ILO-konventionen 169, inte förrän alla samer har lika rättigheter. Men trots att rättighetsläget inte har förändrats säger ändå partiledaren Håkan Jonsson nu att en ratificering av ILO 169 är fullt möjlig.

Sametinget behandlar i veckan frågan om en gruvpolicy, en gemensam inställning gällande gruvexploateringar inom det samiska området.

Bakom policyn står styrelsemajoriteten med Jakt- och fiskesamerna i spetsen - och i policydokumentet finns en skrivelse som säger att att Sametinget ska jobba för att "Sverige omgående ratificerar ILO 169".

– Vi är ju tvungna att kompromissa, vi är ju bara två av sju i styrelsen så vi måste kompromissa och i den kompromissen ingår ju att vi har den skrivelse som finns där, säger Jonsson.

ILO-konventionens syfte är att stärka urfolks rättigheter - men Jakt- och fiskesamernas inställning har hittills varit att en ILO-anslutning kan göras endast när alla samer i Sverige har samma rätt till bland annat jakt, fiske och renskötsel - idag är det bara dom som är med i en sameby som kan nyttja dom här rättigheterna.

Och även om Jonsson kallar skrivelsen för resultatet av en en kompromiss så säger han sig samtidigt ha sett tydlig svängning i Sametingets vilja att jobba för alla samers lika rätt - och han kan därför tänka sig en ratificering, trots att rättighetsläget ännu inte har förändrats.

– Jag ser inget orimligt med att vi stöttar en ratificering på sikt.

Och det har du partiet bakom dig för?

– Ja, det hoppas jag, det är ju så här att vi får väl se hur det slutar i slutändan, men det tror jag att vi har.           

Sametingets talman Stefan Mikaelsson lyfter ofta frågan om urfolks rättigheter, bland annat i sina inledningsanföranden på plenum. Mikaelsson menar att ILO-konventionen är ett viktigt dokument för urfolk världen över och han tycker det är bra att Håkan Jonsson tydligt visar var han står i frågan nu.

– Vi kan inte fortsätta på den gångna mandatperiodens debacle, utan nu måste vi försöka komma till något resultat och ett sätt är att använda oss av alla mänskliga rättighetsinstrument varav ILO 169 är den mest signifikanta och mest viktiga, just för att den belyser vårt beroende av en orörd och en oförstörd natur, så det är bra ju fler sametingsledamöter och partier som går med på det här. 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".