1 av 2
Ingrid Inga, partiledare för Samelandspartiet, en av dem som reserverade sig mot budgetbeslutet. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
2 av 2
Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi

Över 300 000 per år till vice styrelseordförande

Intervju med Ingrid Inga om budgetbeslutet
2:31 min

Sametingets styrelse fick idag på plenum igenom sitt budgetförslag. Det innebär bland annat ökade styrelsearvoden och att vice styrelseordföranden deltidsavlönas. Men tre partier reserverade sig mot beslutet.

En stor del av tisdagen ägnade plenum åt budgetfrågorna. Det som väckte mest debatt var styrelsens förslag att höja styrelsearvodena från totalt 800 000 kronor till 1,5 miljoner. Arvodena ingår som en del i det statliga förvaltningsanslaget på närmare 40 miljoner kronor för det här året.

Plenum beslutade också enligt styrelsens förslag som också innebar att största delen - över 319 000 kronor - ska gå till att deltidsarvodera vice styrelseordföranden. Just nu innehar Min geaidnus Ol-Johan Sikku den posten.

Tre partier reserverade sig mot budgetbeslutet; Samelandspartiet, Vuovdega och Guovssonásti. Samelandspartiets partiledare Ingrid Inga befarar att Sametinget kommer att överskrida sin budget med över en halv miljon kronor.

 – Och då innebär det att man måste göra en omfördelning mellan kansliet och det folkvalda, och det tycker jag inte att vi har råd med i nuläget, säger Inga.

Men styrelsens ordförande Håkan Jonsson från Jakt- och fiskesamerna menar att budgeten håller för de ökade styrelsearvodena. Men om det skulle visa sig att det går åt fel håll så får man göra justeringar eftersom, menar han.

Ingrid Inga påtalar att Samelandspartiet sedan länge har arbetat för att hela styrelsen ska heltidsarvoderas, liksom sametingsrådet i Norge. Det hade enligt Inga gjort skillnad i det politiska arbetet.

Men när det inte finns medel till det så menar Inga att det inte räcker med att deltidsarvodera vice styrelseordföranden på bekostnad av andra delar som behöver pengar från förvaltningsanslaget.

Håkan Jonsson medger att det bästa hade varit att kunna heltidsavlöna hela styrelsen, men det är ett stort steg på vägen att förutom heltidslön till styrelsens ordförande också kunna deltidsarvodera vice styrelseordföranden.

 – Det skulle vara ett otroligt stort steg i det politiska arbetet, säger Jonsson.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".