1 av 3
Mats Berg, Samelandspartiet. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
2 av 3
Ol-Johán Sikku, Min geaidnus partiledare och vice styrelseordförande i Sametinget. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
3 av 3
Marie Persson, Landspartiet svenska samer. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
UBMI/UBMEJE/UMEÅ

Het debatt om gruvpolicy fortsätter under onsdagen

Det blev en febrig och intensiv debatt när Sametinget öppnade debatten om en gruvpolicy.
Styrelsens förslag mötte hård kritik från Samelandspartiet och Guovssonasti.
Vice styrelseordförande Ol-Johan Sikku öppnade för en dialog för att förändra dokumentet.
Debatten fortsätter under onsdagen.

Det har varit många turer med Sametingets gruvpolicy, eller Sametingets syn på gruvor och mineraler som det officiella namnet är.

I slutet på januari antog i alla fall styrelsen ett förslag som nu är framlagt till plenum.

Samelandspartiet, Guovssonásti och Skogssamerna reserverade sig, eftersom förslaget las fram kvällen innan styrelsemötet.

- Jag kände mig väldigt överkörd när tvingar fram ett dokument som man inte hunnit sätta sig in i. Varje politiker har ett ansvar att kunna sätta sig in i ett ärende, sa Marita Stinnerbom, Guovssonásti.

Men framförallt Guovssonásti och Samelandspartiet är också starkt kritiska till dokumentets innehåll, som de menar åsidosätter renskötselrätten.

- Men oavsett vilket policy Sametinget lägger fram så kan inte renskötselrätten suddas ut, sa Samelandspartiets partiledare Ingrid Inga.

Fia Kaddik, Guovssonásti höll ett känslosamt inlägg, där hon bland annat berörde en åttaåring blivande renskötare hon träffade hemma i Jokkmokk.

- Och han frågade: ska mina renar ramla ner i ett stort hål nu?

Marie Persson, Landspartiet svenska samer och grundare av Nätverket stoppa gruvan i Rönnbäck, var också upp och talade om exploateringarna som sliter sönder samhällen och hotar kulturen, matförsörjningen och barnens hälsa.

- Situationen är ohållbar och akut. Sveriges mineralpolitik bjuder in till en ständigt utökad exploatering, därför är det viktigt att Sametinget antar en strategi, sa Marie Persson.

Hennes partiledare Lars-Jonas Johansson pekade vikten av att möta upp exploateringshoten brett.

- Det här dokumentet visar på en viljeinriktning som är klar, tydlig och stark. Jag tror att endast genom att se oss som ett folk och genom att åberopa folkrätten som vi kan bemöta exploateringarna, sa Johansson.

Det var stundtals höga och oförsonliga tongångar i debatten men under debatten sista halvtimme ville styrelsens vice ordförande Ol-Johán Sikku, Min geaidnu sträcka ut en hand för att förändra det framlagda dokumentet och han bjöd in till en fortsatt dialog.

Och dagens sista talare Matti Berg, Samelandspartiet tror att partierna egentligen står nära varandra.

- Vi vill samma sak, vi vill skydda vårt land! Jag kan vänta tre månader på en policy, jag tycker vi tar ett steg tillbaka och försöker hitta en bred förankring av frågan, sa Berg.

I morgon onsdag fortsätter plenum debatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista