Närvarande under SPR-mötet är bland annat Klemetti Näkkäläjärvi (Foto: Jörgen Heikki), Aili Keskitalo (Foto: Bjørn Joachimsen, Foto Nord) och Håkan Jonsson (Foto: Olle Kejonen).

Nordisk samekonvention tas upp när de nordiska Sametingen träffas i Umeå

Imorgon möts Samiskt parlamentariskt råd i Umeå för att diskutera den nordisk samekonventionen och exploateringarna i Arktis. 

Vi sänder live från konferensen, torsdag 20 februari, kl.08.55-18.05.

Det är ett hundratal politiker från Sverige, Finland, Norge och representanter för de ryska samerna som träffas i Umeå. 

Håkan Jonsson som är svenska Sametingets styrelseordförande, men också för närvarande ordförande i Samiskt parlamentariskt råd, ser fram emot konferensen.

- Det är viktigt och värdefullt för oss politiker att tillsammans få diskutera frågeställningar som berör oss alla i Arktis. Vad händer med miljön? Hur ska vi ställa oss till de exploateringar som hotar de arktiska områdena? säger Håkan Jonsson i ett pressmeddelande. 

Det är den fjärde gången som parlamentariker från de olika länderna träffas. Det är Samiskt parlamentariskt råd (SPR) som är samarbetesorgan för de tre nordiska Sametingen sedan år 2000.

Presidenten för det norska Sametinget, Aili Keskitalo och presidenten för det finska Sametinget, Klemmetti Näkkäläjärvi kommer också att närvara.

 

Marie-Louise Niia
marie-louise.niia@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".